Så tippar experterna SHL 2016/17

Att tippa SHL är aldrig en lätt uppgift och inför säsongerna känns det alltid hopplöst att försöka förutspå en vinnare. Förra säsongen tippade t.ex. ingen huvudtränare för SHL-klubbarna att Frölunda skulle ta hem SM-guldet, vilket vittnar om svårighetsgraden när det kommer till att tippa svensk ishockey. I den här artikeln tar vi en titt på vad de som är extra insatta i vår kära sport tror om den kommande säsongen. Vilket lag slåss om SM-guldet och vilka åker ur?

Experterna tror återigen på Skellefteå

Skellefteå AIK har på senare år varit något av en stormakt inom svensk ishockey och tagit sig till SM-final fyra år på raken – två gånger har det resulterat i SM-guld och med tanke på att laget har behållit stora delar av sin trupp och kryddat den med en riktigt stark målvakt i Joni Ortio är det ingen överraskning att de flesta experter är överens om att Skellefteå troligtvis blir ett av lagen som slåss i finalen.

Det andra laget som många experter väljer att lyfta fram som en stark guldkandidat är Växjö, även det ett lag med en på pappret stark trupp. Växjö föll förra året i semifinalen mot just Skellefteå, i en jämn kamp där norrlänningarna drog det längsta strået då de vann med 4-3 i matcher.

Andra klubbar som omnämns i finalsammanhang är Linköping som har värvat tunga namn i både offensiven och defensiven, samt Frölunda som ju tog hem SM-guldet förra säsongen.

Leksand & Karlskrona får det tufft

När det gäller bottenstriden och kampen om överlevnad är de flesta experterna eniga, Leksand har allt för tunn trupp och kommer att få slåss för varje poäng i år. Det klassiska laget stod för en smärre bragd förra året då de överraskande lyckades klättra till en kvalplats för att sedan vinna mot Modo i kampen om SHL-platsen. Trots detta har dalmasarna en knaper ekonomi som gör att de inte kunnat värva tillräckligt bra spelare för att konkurrera med lagen i SHL.

Den andra segraren ur förra årets kvalspel, Karlskrona, spås också gå en tuff säsong till mötes. Förra året gjorde de sin första säsong någonsin i den svenska högstaligan, men lyckades bara vinna fem matcher under grundseriens gång. Har visserligen förstärkt laget, men enligt experterna är det inte tillräckligt.

Brynäs, Färjestad, Örebro, HV71, Djurgården, Malmö och Rögle är lag som enligt experterna får ställa in sig på en ”mellansäsong” där de på sin höjd tar sig till åttondelsfinal, utan att hota de topptippade klubbarna.

Ska vi summera experternas tips kommer tabellen att se ut ungefär såhär när grundserien är färdigspelad, och störst chans på guldet har alltså Skellefteå, Växjö, Linköping eller Frölunda.

 1. Skellefteå
 2. Växjö
 3. Linköping
 4. Frölunda
 5. Luleå
 6. Brynäs
 7. Färjestad
 8. Örebro
 9. HV71
 10. Malmö
 11. Rögle
 12. Djurgården
 13. Karlskrona
 14. Leksand