CHL – Champions Hockey League

inför en CHL-match

Ishockey har också sin egen Champions League – CHL – vilket många kanske inte ens känner till. Denna turnering etablerades år 2003 i Schweiz och går ut på att 32 lag från olika länder i Europa är med och slåss om en mästartitel. Tidigare var det fler lag som var med och spelade men det har alltså reducerats till endast 32 lag med start år 2018.

Även om CHL delar namn med den fotbollens variant, finns det skillnader i hur det fungerar för fotboll och hockey, speciellt när det kommer till lottningen om vilka lag som ska möta varandra. I första omgången kan lag från samma land inte spela mot varandra i fotbollens Champions League, men det kan de enligt hockeylagen.

Luleå knep första vinsten

Första säsongen av CHL vanns av Luleå som slog Frölunda HC på hemmaplan med 4-2 i finalen. En intressant regel som CHL har är nämligen att det lag av finalisterna som har bäst statistik i turneringen får stå värd för finalen. Under säsongerna 2015/16 och 2016/17 av turneringen vann Frölunda HC och blev därmed den klubb som varit först med att vinna två år i rad. Efter en förlust säsongen 2017/18, där finska JYP gick segrande, tog de återigen segern 2018/19. De kan nu skryta om att vara det lag som har flest vunna titlar i CHL med totalt tre vinster.

Sverige är dessutom de enda som har vunnit CHL fyra gånger.

CHL 2019/2020

Champions League börjar i augusti och finalen spelas i början av februari. Från Sverige är flera lag med och tävlar om en plats i Champions League, bland annat Färjestaden, Frölunda, Skellefteå, Djurgården och Luleå. Först ut är gruppspelet, där det tyvärr kommer ta slut för vissa lag redan i den första omgången. Det lag som vinner flest poäng under hela turneringen får vara värd för finalen.

Notis: Vi på Hockeytoday.se tycker att det är märkligt att lottningen inte sker på samma sätt som i fotboll där lagen från ett och samma land inte kan lottas mot varandra i de första playoff-omgångarna.