Leksand är en klassisk klubb när det kommer till svensk ishockey, de flesta vet mycket väl vilka dalmasarna är med sina passionerade fans runtom i hela Sverige och historiska framgångar. Trots totalt 30 säsonger i högsta ligan och en åttondeplats i maratontabellen har klubben på senare år blivit kända som ett ”jojo-lag” som pendlar mellan Hockeyallsvenskan och SHL. Förra säsongen var Leksand rejält uträknade och efter 24 omgångar i Hockeyallsvenskan låg de sist i tabellen – men så hände något som många har valt att kalla för mirakel, som slutade med ännu en återkomst till SHL.

Låg sist efter 24 omgångar

Säsongen 2015/16 går till klubbens historia som en av de märkligaste någonsin, laget var uträknat flera gånger under säsongen och allra värst var det kanske efter 24 omgångar var spelade. Leksand låg i botten av Hockeyallsvenskan och kval till ytterligare lägre division såg ut att bli verklighet, men faktum var att man inte hade allt för många poäng upp till mittenlagen i tabellen och allt eftersom började vindarna vända i föreningen. Leksand spelade upp sig rejält och hamnade till slut på en fjärdeplats när grundserien summerades, vilket betydde att de kvalificerade sig för slutspel.

Krossade Mora i sista omgången

Inför sista omgången i slutspelsserien såg det ut som att det skulle bli fortsatt Hockeyallsvenskt spel för ”Masarna” då de var tvungna att vinna med minst fyra mål mot största rivalerna Mora för att avancera till kvalspelet till SHL. Hoppet är det sista som överger en, men det var nog inte många som trodde att Leksand faktiskt skulle klara av att vinna över Mora med fyra måls marginal – men de började matchen bra och gjorde både 1-0, 2-0 och 3-0 de två första perioderna. I den tredje och sista perioden gjorde man häpnadsväckande 4-0 bara efter några minuter och sedan kom både 5-0 och 6-0 i öppen kasse. Leksand spelade ut Mora totalt och tog sig otroligt nog vidare till playoff-spel.

Uträknade flera gånger mot Modo

Efter att de enkelt avfärdat Tingsryds AIF med 2-0 i matcher gick Leksand vidare till direktkvalet till SHL där de skulle möta Modo. Där såg det återigen ut som att Leksand var ett slaget lag då de förlorade de två inledande matcherna med sammanlagt 9-0, men i tredje matchen krigade sig laget till en seger med i sudden death, även i den fjärde matchen lyckades de vinna med 2-1. I femte matchen såg ordningen ut att vara återställd igen då Modo vann med hela 7-1, men i nästkommande match som spelades på Leksands hemmaplan i Tegera Arena kunde dalmasarna återigen slå tillbaka och vinna med 5-4 efter en riktig nagelbitare.

Leksand hade alltså krigat sig till en sjunde och avgörande match i Örnsköldsvik och Fjällräven Center. Efter två perioder såg Modo ut att ha en bekväm ledning med 3-1 och Modo-fansen pustade ut och började i princip fira vinsten, men ledningen skulle visa sig vara allt annat än bekväm. Efter att ha reducerat till 3-2 tryckte Leksand på för ett kvitteringsmål och med en minut (!) kvar av matchen trycker Alexander Ytterell in 3-3 som gör att matchen tas till förlängning.

5 minuter och 52 sekunder in i förlängningen händer sedan det osannolika – Brock Montpetit  sätter sudden death-målet som tar Leksand till SHL och euforin vet inga gränser hos de blåvita spelarna.