Säsong: 2016/2107

2016

Färjestad BK vs HV71

This is an example Event. As a new SportsPress user, you should go to your dashboard to delete this Event and create new Events for your content. Have fun!

vs
vs
vs
vs
Örebro HK logo

Örebro HK

Örebro Hockeyklubb grundades 1990 och har länge pendlat mellan divison 1 och Hockeyallsvenskan. Klubben tog fart när lokalkonkurrenten Örebro IK gick i konkurs och flera spelare gick över till just Örebro HK. Säsongen 2013/14 gjorde de sin första säsong i SHL någonsin och sedan dess har de inte bara lyckats hålla sig kvar i högsta serien, utan också levererat fina resultat och tabellplaceringar.

Tidigare meriter

I Örebro HK finns inga speciella meritera att tala om – under 90-talet huserade klubben i Division 3 och 2 innan man fick vind i seglen i och med att grannklubben Örebro IK gått i konkurs. Med flera nya spelare från Örebro IK lyfte klubben mot högre höjder och 2001 nådde man för första gången allsvenskan.

Efter många försök lyckades klubben så till slut ta sig till SHL 2013/14 och där har de spelat sedan dess. Det svåra första året räddade man sig kvar genom kvalspel, det andra året tog man sig ända till kvartsfinal och säsongen 2015/16 åkte man ut i åttondelsfinal. Nu har de siktet inställt på att etablera sig som en stabil SHL-klubb.

Spelartrupp 2016/17

I buren har laget den profilstarke Slovaken Julius Hudacek som går in på sin tredje säsong i klubben, Hudacek kan stundtals vara lite ojämn, men när han har sina toppar är 28-åringen en riktigt bra målvakt. Som backup har man värvat in Axel Brage från Vita Hästen, Brage har gjort bra ifrån sig i Hockeyallsvenskan och kan över tid utmana om ”förstaspaden”.

På backsidan har Örebro tappat flera spelare, men även gjort spännande värvningar. Den kanske mest uppskrivna på förhand är Dominique Heinrich från EC Salzburg, förra säsongen gjorde backen hela 43 poäng i den Österrikiska ligan. Att man lyckades behålla lagkaptenen Viktor Ekbom kan visa sig bli viktigt.

I offensiven har klubben lyckats behålla sina två viktigaste spelare från förra säsongen, Martin Johansson och Daniel Viksten, båda två är poängspelare som står för mycket av kreativiteten i Örebros anfall. Det mest spännande nyförvärvet offensivt sett är Tom Wandell, som senast kommer från Amur Khabarovsk i KHL – en rutinerad center som bör vara en ledare i Örebro denna vinter.

Tränare

Huvudtränare i Örebro sedan säsongen 2013/14 är välkände Kent ”Lill-Kenta” Johansson, som har massor av SHL-rutin och bland annat har coachat HV71 till ett SM-guld 2007/08. ”Lill-Kenta” är känd för att vara duktig på att få lag utan några tydliga stjärnor att prestera fina resultat. Till sin hjälp har han de assisterande tränarna Lars Ivarsson och Johan Tornberg.

Odds på Örebro 2016/17

Örebro tippas inte bli något topplag säsongen 2016/17, men inte heller något bottenlag, så vill du lägga några slantar på Örebro som segrare av SM-guldet får du det finfina oddset 24.00 gånger pengarna. Laget har de två senaste säsongerna tagit sig till kvartsfinal och åttondelsfinal, så potential finns hos Närkingarna.

Växjö Lakers logo

Växjö Lakers

Växjö Lakers är en ung klubb som bildades så sent som 1997, dock i samband med att föregångaren Växjö HC, med anor från 70-talet, gått i konkurs. Klubben har gått spikrakt uppåt sedan de började i division 4 i och med grundandet av klubben 1997, de har aldrig blivit degraderade och säsongen 2014/15 kom kronan på verket – klubbens första SM-guld.

Tidigare meriter

Då Växjö Lakers bildades så sent som 1997 finns det inte mycket tidigare meriter att tala om. Men klubben stod för en mäktig resa när man på lite mer än 10 år tog sig från division 4 till SHL, Lakers har som tidigare nämnt aldrig upplevt en degradering.

Men som grädde på moset kom alltså SM-guldet 2014/15, i lagets fjärde säsong i SHL någonsin, när man efter en stark grundserie kunde ta sig ända till SM-final och där överraskande vinna mot Skellefteå med 4-2 i matcher.

Spelartrupp 2016/17

Inför säsongen 2016/17 har Växjö haft en hög spelaromsättning och tappat båda sina målvakter, samt ett helt gäng tongivande spelare. Men klubben har inte legat på latsidan när det gäller nyförväv.

Det nya målvaktsparet är Viktor Andrén och Joacim Eriksson. Andrén tillhörde klubben även förra säsongen, men var då utlånad till IK Pantern – en ung målvakt som kommit från de egna ungdomslagen. Joacim Eriksson är ett bekant ansikte i SHL, säsongen 2012/13 var han med och tog SM-guld med Skellefteå, därefter bar det av till AHL och nu senast kommer keepern från en bra säsong med Dinamo Riga i KHL. Eriksson är en klass-keeper och kommer vara förstemålvakt under säsongen om inget oväntat händer.

I backuppsättningen har laget tappat tongivande spelare i Niclas Lundgren, Eddie Larsson, Ville Varakas och Illka Heikkinen. Man har ersatt dessa med tre stycken yngre förmågor i Philip Holm från Djurgården, Oliver Bohm från Malmö och Arvid Lundberg från Skellefteå. Men frågan är om inte backsidan saknar rutin? Den enda över 30-strecket är 38-årige kanadensaren Cory Murphy.

Inför säsongen tappade Växjö även sin offensive stjärna Richard Gynge, som var poängbäst i laget och slutade på en femteplats i SHLs poängliga. Honom har man ersatt med Geoff Platt – en stark forward som är snabb på skridskorna och målskytt såväl som framspelare, kommer senast från CSKA Moskva i KHL och kan mycket väl bli klubbens nya poängkung.

Tränare

Unge huvudtränaren Sam Hallam har varit i Växjö sedan säsongen 2012/13 och förde laget till deras första SM-guld, vilket såklart gör honom populär bland fansen. Assisterande tränaren Fredrik Hellgren har varit i klubben ännu längre, sedan 2007/08, och går in på sin 10 säsong i laget. Ny för i år är legendaren Jörgen Jönsson, som senast kommer från ett tränarjobb i Forshaga IF. Jönsson, som knappast behöver någon närmare introduktion, är en av hockeyvärldens mest meriterade spelare och det ska bli spännande att se vad han kan tillföra vid sidan av isen.

Odds på Växjö 2016/17

Växjö Lakers rankas inför säsongen som ett av de allra starkaste lagen i serien och därmed även bland de som har bäst chans att lyfta SM-bucklan vid säsongens slut. Oddssättarna håller Växjö som det tredje mest sannolika laget att ta hem SM-guldet, till oddset 6.00 gånger pengarna. Klubben har haft en rejäl spelaromsättning det senaste året, kan de få ihop laget tillräckligt för att nå ännu en framgång?

Skellefteå AIK logo

Skellefteå AIK

Skellefteå AIK är staden Skellefteås mest framgångsrika idrottslag och stolthet som grundades 1943. Klubben harvade mellan 1990 och 2006 i lägre serier i det svenska ishockeysystemet, men har på senare år upplevt en storhetstid med framgångar som bland annat resulterat i två SM-guld på kort tid. Skellefteå blev nyligen historiskt då laget de fyra senaste säsongerna vunnit grundserien.

Tidigare meriter

Skellefteå AIK bildades redan 1921 och har lång historia, bland annat var de med och spelade den allra första upplagan av Elitserien  1975/76. Under 90-talet och början av 2000-talet hade dock klubben en tyngre period som främst innebar spel i division 1 och Hockeyallsvenskan. Säsongen 2005/06 nådde de återigen högsta serien och trots ett svårt första år har lagets utvecklingskurva sedan gått spikrakt uppåt.

Skellefteå AIK är just nu mitt i en storhetstid – de sex senaste säsongerna av SHL har laget varit i final sex gånger och vunnit SM-guld två gånger. Snacka om vind i seglen!

Spelartrupp 2016/17

Skellefteå har en av SHLs allra starkaste spelartrupper, trots att de två stora stjärnorna John Norman och Patrick Zackrisson lämnade inför denna säsong.

På målvaktssidan har man värvat in Finländaren Joni Ortio, som närmast kommer från spel i NHL och AHL, en akrobatisk målvakt som bara är 25 år gammal, men har massor av erfarenhet. Förutom ett gäng NHL-matcher under bältet har Ortio även vaktat kassen i Finlands landslag. Som konkurrent har man egenfostrade Gustaf Lindvall, en Skellefteåpojk som varit ute på äventyr och senast gjorde en bra säsong i Hockeyallsvenskan och AIK.

På backsidan har man många unga och lovande spelare, men det finns även rutin i 35-årige Fredrik Lindgren som spelat nästan hela sin karriär i klubben och nyförvärvet Kyle Cumiskey som hämtas in från Rockford IceHogs i AHL. Kanadensaren har tidigare gjort två säsonger i Modo och är en poängstark back.

I offensiven har man värvat in två nygamla forwards i Joakim Lindström och Oscar Möller, och frågan är om det inte är SHLs två bästa värvningar inför denna säsongen. Lindström och Möller är två poängmaskiner som båda varit med och spelat hem guldet till Skellefteå tidigare år – nu återvänder de båda från KHL i hopp om att spela hem ett nytt SM-guld till klubben.

Tränare

Guldtränaren Hans Wallson har lämnat posten som huvudtränare för att ta an sig en ny utmaning som tränare i Zürich Lions i den schweiziska ligan. Istället får vi de kommande åren se en tränartrio i Fredrik Öberg, Stefan Klockare och Bert Robertsson – där de alla delar på ansvaret och inte har något uttalad huvudtränare. Fredrik Öberg kommer senast från Skellefteås J18-lag där han varit tränare i fyra säsonger.

Odds på Skellefteå 2016/17

Vinnare av grundserien och finallag förra säsongen, Skellefteå är återigen en av favoriterna att slåss om SM-guldet vid säsongens slut. Faktum är att laget inför säsongen 2016/17 är favoriter hos spelbolagen till att ta hem SM-guldet, ett spel på Skellefteå som svenska mästare ger 4.50 gånger pengarna – lägst odds av alla lag alltså. Troligtvis är favoritskapet rättfärdigat även i år, laget har imponerat stort de senaste säsongerna och vi har svårt att se att de inte gör det även denna säsong.

Rögle BK logo

Rögle BK

Rögle BK, från den lilla orten Rögle utanför Ängelholm är hockeylaget som sporadiskt har spelat i SHL under 2000-talet. Kanske är Rögle Sveriges sanna ”jojo-lag” då laget de senaste åren nästan alltid avslutat sina säsonger med kvalspel. Säsongen 2015/16 placerade laget sig på en elfteplats i SHL och stannade därför för första gången kvar i högsta serien utan att behöva kvalspela.

Tidigare meriter

Den klassiska klubben har en anrik historia, men framgångarna i ishockey har dock aldrig nått några höga höjder. Däremot har klubben fostrat de två spelare som gjort flest landskamper i Tre Kronor genom tiderna, Jörgen Jönsson och Jonas Bergqvist. Även det före detta NHL-proffset och landslagsspelaren Kenny Jönsson är fostrad i klubben, till skillnad från sin bror Jörgen var han dock sin moderklubb trogen och spelade 248 matcher i Rögle-tröjan.

Säsongen 2015/16 lyckades klubben nå sin bästa placering någonsin i den svenska högsta serien, de slutade då på en elfteplats i SHL. Vilket betyder att de slapp kvalspela för att behålla sin plats för första gången i klubbens historia. Det kanske inte är mycket att skryta om, men det går i alla fall i rätt riktning för skåningarna.

Spelartrupp 2016/17

Rögle är det lag i SHL som har står för kontinuitet då de tappat minst antal spelare av alla lag i serien, de har lyckats behålla sina nyckelspelare och samtidigt värvat in några spetsspelare.

På målvaktssidan delar Oscar Dansk och Lars Volden på ansvaret, likt förra säsongen. De båda målvakterna är fortfarande unga, 22 respektive 24 år, och utvecklingsbara. Förra säsongen var det 22-årige Oscar Dansk som spelade majoriteten av matcherna.

I defensiven har man gjort två förstärkningar, den första är Anton Cederholm som återvänder till Rögle efter att ha provat lyckan tre säsonger i Nordamerika, det handlar om ett lån från Vancouver Canucks.  Det andra nyförvärvet är Cade Fairchild som närmast kommer från KHL, 27-åringen valde Rögle då hans tidigare vänner Jack Connolly och Taylor Matson redan spelar i klubben.

I offensiven har Rögle en stor blandning av nationaliteter då du kan hitta kanadensare, danskar, amerikaner, tyskar och såklart en hel del svenskar. Ett intressant nyförvärv framåt i banan är poängspelaren Bryan Lerg som närmast kommer från San Jose Barracuda där han gjorde 51 poäng förra säsongen.

Tränare

Huvudtränare är Anders Eldebrink, den före detta backen som är invald i Svensk ishockeys Hall of Fame förespråkar hockeysense och ett smart spelsätt. Till sin hjälp har han de assisterande tränarna Magnus Bogren och Mikael Gath.

Odds på Rögle 2016/17

Inför SHL 2016/17 är det inte många som tror på att Rögle kan uträtta något i SHL, allra helst inte ta något SM-guld. Det mest troliga scenariot är att klubben återigen får kämpa för att stanna kvar. Oddset på att Rögle tar hem SM-guldet ger 151 gånger pengarna, så om du tror på en skånsk jätteskräll har du ett riktigt bra odds att spela på!

Malmö Redhawks logo

Malmö Redhawks

Malmö Redhawks är skåne-laget som hade stora framgångar på 90-talet, som resulterade ibland annat två SM-guld. De senaste 10 åren har Malmö dock spelat i Hockeyallsvenskan, men sedan säsongen 2015/16 är de tillbaka i ishockeyns finrum – SHL.

Tidigare meriter

Malmö huserade under klubbens tidiga år i division 1 och 2, men i slutet på 80-talet hände något och inom loppet av sju säsonger skulle klubben klättra från division 2 till högsta serien och tvåfaldiga svenska mästare. Det hela började säsongen 1989/90, då man lyckades ta sig till den dåvarande högsta serien, Elitserien och under sitt första år ta sig ända till kvartsfinal.

Men den stora chocken kom säsongen efter, Malmö, som gjorde sin andra säsong någonsin i Elitserien vann grundserien och tog sig ända till SM-final mot Djurgårdens IF. Efter en rafflande finalserie mot Djurgården som innehöll tre sudden death-avgöranden kunde man titulera sig svenska mästare med 3-2 i matcher. Två säsonger efteråt vann man återigen SM-guld, denna gång mot Peter Forsbergs Modo.

Under hela 90-talet var således Malmö ett lag att räkna med, de tog sig ständigt till slutspel och radade upp kvarts- och semifinaler.

Spelartrupp 2016/17

Malmö besitter två riktigt starka målvakter i Oscar Alsenfelt och Cristopher Nihlstorp. Alsenfelt har en del landskamper på sin meritlista och har två riktigt bra säsonger i Leksand i ryggen, fick dock förra säsongen förstörd av skadeproblem. Nihlstorp är en rutinerad målvakt som har meriter från både NHL och AHL, men framför allt var han en bidragande faktor till Växjö Lakers SM-guld säsongen 2014/15. Kanske ett av seriens bästa målvaktspar där det blir en tuff kamp om platsen som förstemålvakt.

På backsidan har man drabbats av flera tunga tapp då Derek Meech, Jeremias Augustin, Oliver Bohm och Johan Björk har lämnat klubben. Dock har man gjort två imponerande värvningar i Noah Welch och André Benoit – två rutinerade spelare som båda har en diger meritlista som innefattar bland annat flera säsonger i NHL.

Malmö hade svårt att få offensiven att fungera föregående säsong och inför denna säsong har man värvat inte mindre än fem spelare med SHL-rutin – Nichlas Hardt, Erik Forssell, Illari Filppula, Robin Alvarez, och Rhett Rakhshani är namnen på de nya forwards som ska få igång lagets offensiv.

Tränare

Efter förra säsongen fick Björn Hellkvist och Andreas Hadelöv kliva av Malmös tränarstab. Istället kommer Peter Andersson ha huvudansvaret tillsammans med assisterande tränarna Martin Filander och Jesper Mattsson. Peter Andersson är en gammal Malmö-spelare och har tidigare varit både General Manager och assisterande tränare för klubben, nu får han istället huvudansvaret efter att ha varit tre år i HC Lugano.

Odds på Malmö 2016/17

Malmö spås inte göra några underverk denna säsong och de flesta tippar skåningarna som ett mittenlag eller på den nedre halvan, vissa sticker dock ut hakan och menar att de kan skrälla. Oddset på att Malmö tar hem SM-guldet ligger i alla fall på 26.00 gånger pengarna och tror du Redhawks kan chocka hockeysverige som de gjorde på 90-talet får du bra utdelning på din insats.

Luleå HF logo

Luleå HF

Luleå HF är det klassiska norrlandslaget inom svensk ishockey som med sina 32 säsonger i högsta serien parkerar på en sjundeplats i maratontabellen. Sedan bildandet av klubben 1977 har man spelat i den högsta serien utan att åka ur sedan säsongen 1984/1985, det gör att man för tillfället tillhör de klubbar som spelat längst i ligan. Trots flera SM-finaler, främst på 90-talet, har laget bara tagit ett SM-guld. I Luleå har hockeyn blivit något av en religion och stadens stolthet sportmässigt är utan tvekan hockeylaget.

Tidigare meriter

Luleå är som tidigare nämnt en välrenommerad svensk hockeyklubb som länge spelat i den högsta serien utan att ramla ur. Trots att laget de allra flesta säsonger tagit sig till slutspel har det ofta slutat med förlust i kvarts- eller semifinal.

Den stora höjdpunkten i klubbens historia är självklart säsongen 1995/96 då man vann både grundserien och sedermera SM-finalen. Efter att ha slagit ut Färjestad med 3-1 i matcher i semifinalen vann man tämligen enkelt klubbens enda SM-guld mot Frölunda, som besegrades med 3-1 i matcher. Säsongen efter var man återigen i SM-final, efter en stark grundserie förlorade man dock finalserien mot Färjestad. Senaste gången Luleå spelade SM-final var säsongen 2012/2013, den gången föll man med 4-0 i matcher mot rivalen Skellefteå.

Spelartrupp 2016/17

Luleå har inför säsongen drabbats av flera kännbara tapp i form av poängspelarna Jacob Micflikier, Lucas Wallmark och Toni Rajala. Totalt sett har hela 12 spelare från förra säsongens trupp lämnat laget, vilket såklart även lett till flera nyförvärv.

På målvaktssidan hittar vi förra årets förstekeeper Joel Lassinantti och egne produkten Filip Gustavsson. Troligtvis blir det explosive Lassinantti som tar hand om den primära platsen mellan stolparna även denna säsong.

I Luleås backuppsättning återfinns mycket rutin med spelare som Jan Sandström, Brendan Mikkelson och nye Daine Todd, som senast spelade i KHL och Jokerit. Viktigt att man fick behålla talangen Christian Jaros – en tung Slovak som kan gå en riktigt bra säsong till mötes.

I offensiven håller rutinerade trion Johan Harju, Anton Hedman och Karl Fabricius ställningarna, denna säsong får de nya kompanjoner i Petter Emanuelsson som värvats in från AHL och tidigare landslagsmannen Andreas Falk.

Tränare

Luleå har inför säsongen 2016/17 gjort klart med en ny ledarstab – det är fjolårets assisterande tränare Stefan ”Skuggan” Nilsson som får huvudansvaret tillsammans med de assisternade tränarna Anders Burström och Petter Lasu Nilsson. Noterbart är att alla tre tidigare har spelat för klubben och tillsammans har de över 1000 matcher för Luleå, något som inte är helt ovanligt för Luleå då flera tidigare huvudtränare även spelat i klubben.

Odds på Luleå 2016/17

Luleå är ingen självklar favorit inför årets säsong av SHL, men laget anses vara starkt och finns med i toppen av flera experters tips. Bland spelbolagen hamnar de som det femte mest sannolika laget att ta SM-guld, till oddset 10.00 gånger pengarna. Lite av en outsider alltså, men ett lag som har god chans att ta hem SM-guldet och till ett bra odds. Helt klart spelvärt om man tror att Luleå går en lyckad säsong till mötes!