Vilka blev poängkungar i SHL?

Något av de intressantaste under en SHL-säsong brukar vara att gissa vem som kommer att toppa poängligan. Nu när säsongen är slut står vi där med facit i hand. Här tar vi en närmare titt på vilka spelare som lyckades bäst. Vilka var det som bärde lagen på sina axlar?

Ryan Lasch, Frölunda

Vinnaren av poängligan Ryan Lasch vann inte bara detta utan också SM-guld med sitt lag Frölunda. Den amerikanska hockeyspelaren har spelat i klubben sedan 2017 då han värvades från SC Bern i Schweiz. Detta är andra året i rad som Ryan toppar poängligan, dock fick han förra året dela på utmärkelsen med Elias Petersson. Lasch tog en klar seger med 50 poäng på 46 stycken matcher. Ryan Lasch kommer med största sannolikhet att spela i Frölunda även nästkommande säsong. Frågan är dock om det kan bli tre segrar i rad?

Joakim Lindström, Skellefteå

Andraplatsen i poängligan togs av Skellefteåspelaren Joakim Lindström. Han har tidigare spelat i flera NHL-klubbar som till exempel Toronto Maple Leafes och St Louis Blues. Sedan 2016 har han tillhört Skellefteå. Lindström gjorde 42 poäng på 48 matcher vilket räckte till en hedrande andraplats. Detta är inte första gången Lindström har utmärkt sig. Redan säsongen 13/14 under sin första sejour i Skellefteå blev han framröstad som “mest viktiga spelare” och vann därmed guldhjälmen. Lindström har blivit svensk mästare två gånger med klubben, åren 2013 och 2014.

Derek Roy, Linköping

Den kanadensiska spelaren Derek Roy har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Han har representerat flera NHL-klubbar och däribland Nashville Predators och Vancouver Canucks. Han har även spelat i både ryska och schweiziska ligan. Under säsongen 18/19 spelade Roy för Linköping och gjorde 42 poäng på 43 matcher, samma som tvåan Lindström. Dock har Roy en match mer spelad. Roy kommer inte att spela i SHL under nästa säsong utan beger sig ner till Tyskland och Munchen, detta efter totalt två säsonger i Linköping.

Jesse Virtanen, Färjestad

Färjestad snubblade på mållinjen i semifinalen mot Djurgården men det hindrade inte finska spelaren Jesse Virtanen från att göra 41 poäng på 52 matcher. Han spelade länge i hemlandet med klubben Lukko men skrev på för Färjestad inför säsongen 17/18. Färjestad får dock klara sig utan backstjärnan i nästa säsong då han flyttar till ryska KHL. Kommer han att kunna stå för lika många poäng i denna heta liga? Det får vi se nästa år!

Markus Ljungh, HV71

HV71 hade långt ifrån sin bästa säsong men kunde i alla fall glädjas åt att ha en spelare med på topp 5 i poängligan. Han gjorde 40 poäng för sin klubb på totalt 52 matcher. Ljungh kommer ursprungligen från Västerås men spelar nu alltså för Jönköpingslaget dit han kom från Djurgårdens IF. Enligt uppgifter ska Ljungh ha fått ett nytt kontrakt med HV71 som sträcker sig till 2020. Vi räknar med att få se mer från denna unga talang inför kommande säsonger.