CHL

inför en CHL-match

Ishockey har också sin egen Champions League – CHL – vilket många kanske inte ens känner till. Den startades säsongen 2014-15 av IIHF. 32 lag från olika länder i Europa är med och slåss om mästartiteln. Tidigare var det fler lag som var med och spelade men det har alltså reducerats till endast 32 lag med start år 2018. Det skiljer dock mycket i hur det fungerar för fotboll och hockey, speciellt när det kommer till lottningen om vilka lag som ska möta varandra. I första omgången kan lag från samma land inte spela mot varandra i fotbollens Champions League, men det kan alltså hockeylagen.

Första säsongen av CHL vanns av Luleå som slog Frölunda HC på hemmaplan med 4-2 i finalen. En intressant regel som CHL har är nämligen att det lag av finalisterna som har bäst statistik i turneringen får stå värd för finalen. Nyligen i den senaste upplagan av turneringen vann Frölunda HC igen och blev därmed den klubb med flest vunna titlar i CHL med totalt två vinster. Sverige är faktiskt de enda som har vunnit de senaste tre spelade turneringarna. När inte Frölunda HC vann så var det Luleå HF.

Champions League börjar i augusti och finalen spelas i början av februari. Åtta lag från Sverige är med i Champions League denna säsong – Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV71, Linköping och Luleå som lag som har varit med och grundat ligan; Växjö Lakers som årets Le Mat-pokalens vinnare och Skellefteå som förra säsongens ligavinnare. Alla åtta lag gick vidare från gruppspelet, men där tog det slut för Färjestad och Växjö Lakers redan i den första omgången. De förlorade mot Luleå respektive Djurgården. Den som vinner flest poäng under hela turneringen får vara värd för finalen. Alltså spelas kommande final i Göteborg i år.

Notis: Vi på Hockeytoday.se tycker att det är märkligt att lottningen inte sker på samma sätt som i fotboll där lagen från ett och samma land inte kan lottas mot varandra i de första playoff-omgångarna.