KHL

Utomhusrink i KHL Ryssland

KHL eller Kontinental Hockey League är ett ryskt projekt som grundades 2008. Lag från sju olika länder deltar i turneringen denna säsong: Ryssland, Vitryssland, Finland, Kazakstan, Lettland, Slovakien och Kroatien. Under tidigare säsonger har även lag från Tjeckien, Kina och Ukraina deltagit i turneringen.

KHL gör allt de kan för att utmana den största ligan i världen – NHL. Det är en vanlig uppfattning att KHL är den ledande ligan för professionella hockeyspelare i Europa och Asien. På grund av den låga skatt som man har i Ryssland finns det fördelar för de som plockar ut sina löner där istället för i Sverige till exempel, eftersom vi i Sverige har väldigt höga skatter. I Ryssland kan spelare i KHL få ut cirka 10 miljoner svenska kronor i årslön.

Om man däremot tittar på publiksiffrorna i KHL och SHL så står det klart att svensk hockey lockar mer publik. I snitt besöks en KHL-match av endast 5 000 åskådare, vilket är mindre än publiksiffrorna för SHL. Det här kan kännas motsägelsefullt eftersom de ändå har råd att betala så höga löner till sina spelare.

27 lag är med i KHL – 22 från Ryssland och 6 från andra länder. Säsongen börjar redan i augusti och avslutas i mars-april genom Gagarin Cup – KHL:s motsvarighet till Stanley Cup och Le Mat-pokalen. Senaste säsongen som spelades 16/17 vanns av SKA Saint Petersburg och det var första året för Kina att medverka med det nystartade laget från Beijing som heter HC Kunlun Red Star.

Presidenten för KHL är avstängd för resten av sitt liv att medverka i eller runtomkring ligan efter att han varit med i dopingskandalen i Ryssland mellan 2011-2015. Mer än 1000 ryska deltagare åkte då fast för doping och har gjort att Ryssland varit helt avstängda från vissa grenar i OS under vissa perioder.