KHL – Kontinental Hockey League

Utomhusrink i KHL Ryssland

KHL eller Kontinental Hockey League är en internationell turnering som grundades 2008, i Ryssland. Målet och syftet var att videareutveckla hockey i Ryssland, övriga Europa och Asien. KHL-mästerskapet bestämmer också Rysslands mästare – denna utmärkelse tilldelas den högst placerade ryska klubben efter att den andra etappen av mästerskapet avslutas.

Ligan är uppdelad i två konferenser, öst och väst, och in i fyra divisioner, som bland annat är kända för att hedra kända spelare och tränare. 27 lag är med i KHL – 22 från Ryssland och 6 från andra länder. Säsongen börjar i augusti-september och avslutas i mars-april, följande år, när ett lag tar hem Gagarin Cup – KHL:s motsvarighet till Stanley Cup och Le Mat-pokalen.

Det elfte KHL-mästerskapet började den 1 september 2018 och avslutades den 19 april 2019. Totalt 25 lag från Ryssland, Vitryssland, Kina, Finland, Kazakstan, Lettland och Slovakien deltog och ryska CSKA Moskva, vann sin första Gagarin Cup efter två tidigare Finals-nederlag.

KHL jämfört med SHL

KHL gör allt de kan för att utmana den största ligan i världen – NHL. Det är en vanlig uppfattning att KHL är den ledande ligan för professionella hockeyspelare i Europa och Asien.

Det går även att göra jämförelser mellan KHL och SHL. På grund av den låga skatt som man har i Ryssland finns det till exempel fördelar för de som plockar ut sina löner där istället för i Sverige, då vi i Sverige har väldigt höga skatter. I Ryssland kan spelare i KHL få ut cirka 10 miljoner svenska kronor i årslön.

Om man däremot tittar på publiksiffrorna i KHL och SHL så står det klart att svensk hockey lockar mer publik. I snitt besöks en KHL-match av endast 5 000 åskådare, vilket är mindre än publiksiffrorna för SHL. Det här kan kännas motsägelsefullt eftersom de ändå har råd att betala så höga löner till sina spelare.

Skandaler kring KHL

Presidenten för KHL är avstängd för resten av sitt liv att medverka i eller runtomkring ligan efter att han varit med i dopingskandalen i Ryssland mellan 2011-2015. Mer än 1 000 ryska deltagare åkte då fast för doping och har gjort att Ryssland varit helt avstängda från vissa grenar i OS under vissa perioder.