Malmö Redhawks

Malmö Redhawks är skåne-laget som hade stora framgångar på 90-talet, som resulterade ibland annat två SM-guld. De senaste 10 åren har Malmö dock spelat i Hockeyallsvenskan, men sedan säsongen 2015/16 är de tillbaka i ishockeyns finrum – SHL.

Tidigare meriter

Malmö huserade under klubbens tidiga år i division 1 och 2, men i slutet på 80-talet hände något och inom loppet av sju säsonger skulle klubben klättra från division 2 till högsta serien och tvåfaldiga svenska mästare. Det hela började säsongen 1989/90, då man lyckades ta sig till den dåvarande högsta serien, Elitserien och under sitt första år ta sig ända till kvartsfinal.

Men den stora chocken kom säsongen efter, Malmö, som gjorde sin andra säsong någonsin i Elitserien vann grundserien och tog sig ända till SM-final mot Djurgårdens IF. Efter en rafflande finalserie mot Djurgården som innehöll tre sudden death-avgöranden kunde man titulera sig svenska mästare med 3-2 i matcher. Två säsonger efteråt vann man återigen SM-guld, denna gång mot Peter Forsbergs Modo.

Under hela 90-talet var således Malmö ett lag att räkna med, de tog sig ständigt till slutspel och radade upp kvarts- och semifinaler.

Spelartrupp 2016/17

Malmö besitter två riktigt starka målvakter i Oscar Alsenfelt och Cristopher Nihlstorp. Alsenfelt har en del landskamper på sin meritlista och har två riktigt bra säsonger i Leksand i ryggen, fick dock förra säsongen förstörd av skadeproblem. Nihlstorp är en rutinerad målvakt som har meriter från både NHL och AHL, men framför allt var han en bidragande faktor till Växjö Lakers SM-guld säsongen 2014/15. Kanske ett av seriens bästa målvaktspar där det blir en tuff kamp om platsen som förstemålvakt.

På backsidan har man drabbats av flera tunga tapp då Derek Meech, Jeremias Augustin, Oliver Bohm och Johan Björk har lämnat klubben. Dock har man gjort två imponerande värvningar i Noah Welch och André Benoit – två rutinerade spelare som båda har en diger meritlista som innefattar bland annat flera säsonger i NHL.

Malmö hade svårt att få offensiven att fungera föregående säsong och inför denna säsong har man värvat inte mindre än fem spelare med SHL-rutin – Nichlas Hardt, Erik Forssell, Illari Filppula, Robin Alvarez, och Rhett Rakhshani är namnen på de nya forwards som ska få igång lagets offensiv.

Tränare

Efter förra säsongen fick Björn Hellkvist och Andreas Hadelöv kliva av Malmös tränarstab. Istället kommer Peter Andersson ha huvudansvaret tillsammans med assisterande tränarna Martin Filander och Jesper Mattsson. Peter Andersson är en gammal Malmö-spelare och har tidigare varit både General Manager och assisterande tränare för klubben, nu får han istället huvudansvaret efter att ha varit tre år i HC Lugano.

Odds på Malmö 2016/17

Malmö spås inte göra några underverk denna säsong och de flesta tippar skåningarna som ett mittenlag eller på den nedre halvan, vissa sticker dock ut hakan och menar att de kan skrälla. Oddset på att Malmö tar hem SM-guldet ligger i alla fall på 26.00 gånger pengarna och tror du Redhawks kan chocka hockeysverige som de gjorde på 90-talet får du bra utdelning på din insats.