Frölunda HC

Indianerna från Göteborg – Frölunda HC – är fjolårsvinnarna av SHL då de efter en strålande säsong kunde titulera sig både mästare i Sverige och i Champions Hockey League. Historiskt sett är de också ett lag att räkna med, med 36 säsonger i den högsta ligan placerar de sig på en fjärdeplats i maratontabellen. Som det enda hockeylaget av dignitet i Göteborgsområdet har de en gedigen supporterskara och kan med stolthet kalla sig för västkustens mest framgångsrika hockeyklubb.

Tidigare meriter

Västra Frölunda IF startade sin ishockeysektion 1944 och etablerade sig på riktigt i den högsta serien på 60-talet, 1984 blev hockeylaget en egen förening som så småningom blev Frölunda HC. Det första SM-guldet bärgades 1965 då de knep segern framför näsan på Brynäs IF, det skulle dock dröja länge innan nästa SM-guld då laget förlorade flera finaler trots hedervärda insatser.

Under mitten av 2000-talet upplevde dock klubben en storhetstid, säsongen 2002/03 kom det efterlängtade SM-guldet tillbaka till Göteborg och säsongen 2004/05 förstärktes laget med flertalet lockoutade NHL-spelare, något som skulle leda till ytterligare ett SM-guld och flera menade att Frölunda var det bästa hockeylaget i världen för tillfället (noterbart är att NHL alltså ej spelades det året).

Det senaste SM-guldet bärgades alltså förra säsongen då man kunde vinna mot Skellefteå i finalserien efter 4-1 i matcher.

Spelartrupp 2016/17

Frölunda har trots en relativt stor omsättning av spelare från förra säsongen ändå behållit stommen med lagkaptenen Joel Lundqvist, Robin Figren, Patrik Carlsson och Johan Sundström.

På målvaktssidan tappade man under sommaren Lars Johansson till NHL, vilket såklart är en kännbar förlust. Johan Gustavsson och nye Dan Bakala har stora skridskor att fylla, troligtvis blir Gustavsson förstavalet mellan stolparna.

På backsidan har Frölunda tappat flera viktiga spelare, men dessa har ersatts med erkänt duktiga spelare som Jonathan Sigalet från Luleå och Matt Donovan från Rochester Americans i AHL. Mattias Nørstebø är en ung intressant spelare som senast kommer från spel i Brynäs. Frölunda kommer att ställa en något ung, men spännande backlinje på isen i år.

På anfallssidan har Frölunda gjort två riktigt spännande nyförvärv i Victor Olofsson från Modo och Erik Nyström från IK Pantern. Olofsson kommer från en riktigt bra säsong i Modo, trots att det gick knackigt för laget. Erik Nyström är en spännande spelare som för första gången får känna på spel i SHL, stor potential finns dock.

Tränare

Rutinerade Roger Rönnberg får utan större förvåning fortsatt förtroende som tränare i Frölunda. Rönnberg tog som huvudtränare för juniorkronorna Sveriges första guld i JVM på 31 år och ledde förra säsongen Frölunda till SM-guld – det finns alltså ingen anledning att tvivla på honom som hockeytränare.

Odds på Frölunda 2016/17

Tror du att Frölunda kan upprepa fjolårets succé och plocka hem Le Mat-pokalen igen? Då kan du spela på att Frölunda vinner SM-guld till oddset 5.00 gånger pengarna. Chanserna för ett nytt guld är alltså goda för Göteborgarna, enligt oddssättarna är det bara Skellefteå som är mer sannolika vinnare av SHL, till 4.50 gånger pengarna.