NHL och Stanley Cup

NHL är en proffsliga som grundades säsongen 1917 och som numera består av trettioen hockeylag från USA (24) och Kanada (7). Trots det faktum att ligan har sitt ursprung i Kanada, ligger huvudkontoret idag i New York.

I genomsnitt är lagen i NHL värda 500 miljoner kronor. Det rör sig om astronomiska summor av pengar här jämfört med Sveriges SHL. Genomsnittslönen för en NHL-spelare ligger dessutom på kring 20 miljoner kronor per år – cirka tjugo gånger högre än i SHL.

Vad gäller publiksiffror ligger genomsnittet på cirka 18 000 åskådare per match, vilket är nästan tre gånger högre än vad vi har hemma i Sverige.

Antal matcher per säsong i ligan är 1230. Det betyder att varje lag spelar 82 matcher i ligaspelet. I Sverige är det 52 omgångar på totalt 364 matcher.

Ishockey i USA

I USA är inte ishockey populärt i hela landet. Majoriteten av klubbarna kommer från landets nordöstra del. Nu talar vi inte om regionen som heter Nordöstra USA, utan om den areal vi får om vi delar in landet i fyra lika stora delar geografiskt. Om vi bortser från Florida och Kalifornien – stater som är riktigt bra på att monetisera på underhållning, är det bara fem lag som är med i NHL som inte kommer från nordöstra delen: Arizona Coyotes, Colorado Avalanche, Nashville Predators, Carolina Hurricanes och Dallas Stars.

Stanley Cup

NHL drar igång sin säsong något senare än både SHL och KHL. Det sker i oktober. Slutspelet börjar så sent som i april. Stanley Cup är namnet på huvudtrofén och det största som går att vinna inom ishockey. Kampen om den slutar först i juni. Det gör att endast ett fåtal av NHL-spelarna hinner bli tillgängliga för VM som spelas i maj. Just därför hejar en del av oss i Europa ibland på våra NHL-spelares motståndarlag i slutspelet. Vi hoppas mer på att våra landsmän i NHL förlorar och tar en flygbiljett till värdlandet för hockey-VM för att hjälpa Tre Kronor.