HV71

HV71 från Jönköping är Smålands mest framgångsrika hockeylag genom tiderna och har under 2000-talet ofta varit ett topplag i Elitserien och SHL, vilket under 2000-talet resulterade i flera SM-guld på kort tid. Klubben bildades 1971 efter en sammanslagning av Husqvarna IF och Vätterstads IF som tillsammans alltså bildade HV71.

Tidigare meriter

Med sina 32 säsonger i den svenska högstaligan i ishockey placerar sig HV71 för nuvarande på en sjätteplats i maratontabellen, under dessa år har det blivit sammanlagt 24 slutspel som resulterat i 4 SM-guld.

Under 2000-talet har klubben stundtals varit dominanta och mellan 2008 – 2010 var klubben i SM-final tre år på raken. Säsongen 2007/08 var de dominanta i dåvarande Elitserien och efter att ha vänt ett underläge i SM-finalserien vann de SM-guldet över Linköping med 4-2 i matcher. Säsongen 2009/10 gick laget återigen till final, denna gång mot Djurgården och efter en jämn finalserie kunde Teemu Laine återigen skjuta guldet hem till Småland i sudden death.

Spelartrupp 2016/17

Förstemålvakt i HV71 kommer troligtvis att bli Fredrik Pettersson-Wentzel, som går in på sin andra säsong i klubben. Pettersson-Wentzel har stor rutin av spel i SHL, är en lugn och stabil målvakt, men tillhör inte toppskiktet av målvakter i serien. Ny inför denna säsong är Linus Söderström, en ung målvaktstalang som knappt har någon SHL-rutin alls, men däremot är utvecklingsbar.

Backuppsättningen i HV71 är ung och flera av spelarna är födda på 90-talet, men i och med värvningen av Dylan Reese från Springfield Falcons får man in en spelare med rutin och flera års erfarenhet från NHL, 32-åringen kommer att göra stor nytta i försvaret. Unge Lawrence Pilut spås en lysande framtid och kan ta ytterligare kliv denna säsong.

På forwardssidan har man meriterade spelare som Ted Brithén, Teemu Laine och Pär Arlbrandt – om de får vara friska och fria från skador kan de göra stor nytta och stå för en fin poängskörd tillsammans. Mattias Tedenby är en av de snabbaste spelarna i SHL och har gjort flera säsonger i NHL, har potential att bli en av de ledande spelarna för HV71 i anfallsspelet.

Tränare

Tränare för HV71 är Johan Lindbom, en stor HV71-hjälte som var den spelare som gjorde det avgörande målet när klubben tog sitt första SM-guld 1995. Lindbom gör sitt andra år som tränare för HV71 men får denna säsong sällskap i båset av Stephan Lundh och Nicklas Rahm istället för Tim Brithén som lämnade sin post som assisterande tränare.

Lindbom har tidigare fått kritik för svagt ledarskap och ett obefintligt grundspel, kanske är detta något som kan åtgärdas tillsammans med nye duon Lundh och Rahm.

Odds på HV71 2016/17

Spelbolagen och oddssättarna har inte så stora förhoppningar på HV71 inför säsongen 2016/17 då ett spel på att laget tar hem SM-guldet ger 21.00 gånger pengarna. Tror du att nye tränartrion med Lindbom, Lundh och Rahm kan få fart på Jönköpings-laget och deras spel kan du alltså få rejäl utdelning.