Linköpings HC

Östergötlands stolthet, Linköpings HC, bildades 1976 och har på senare år etablerat sig som en stabil klubb i Sveriges högsta serie. Klubben gjorde sin debut i högsta serien säsongen 1999/00, men har på 2000-talet växt till en stor klubb inom svensk ishockey och tagit sig till SM-final två gånger. Något SM-guld har det dock inte blivit, ännu.

Tidigare meriter

Linköpings HC bildades 1976 då man bröt sig loss från BK Kenty, som tidigare var hem för hockeyn i staden. Klubben huserade sedan i division 1 och Hockeyallsvenskan innan man säsongen 1999/00 tog sig upp till dåvarande Elitserien efter ett imponerande kvalspel där laget endast förlorade en match. Sedan steget upp till högsta serien har man sedan varit ett stabilt lag som nästan alltid tar sig till slutspel.

Klubbens största framgångar kom i slutet av 2000-talet då man tog sig till SM-final säsongen 2006/07 och säsongen 2007/08. Båda gångerna resulterade det dock i förluster mot Modo respektive HV71 och Linköping väntar fortfarande på sitt första SM-guld.

Spelartrupp 2016/17

Burvaktare i Linköping denna säsong är Marcus Högberg och Jacob Johansson, som bildar det yngsta målvaktsparet i årets upplaga av SHL – 22 respektive 21 år gamla. Johansson var utlånad till Mora i Hockeyallsvenskan förra året och gjorde bra ifrån sig där, frågan är om inte Johansson är den tänkte förstemålvakten, även om det kommer bli en jämn kamp mellan de två.

På back-sidan har Linköping SHLs kanske yngsta uppsättning, samtliga är under 30 och förlusterna av Jonas Junland och Daniel Rahimi är kännbara. De unga back-talangerna Gabriel Carlsson och Gustav Forsling har båda fått NHL-kontrakt och ser riktigt lovande ut. Om de tar ytterligare steg i sin utveckling denna säsong har Linköping en mer än godkänd backuppsättning.

I det offensiva spelet har Linköping lyckats behålla tre viktiga spelare i Broc Little, Garrett Roe och Andrew Gordon, kommer de upp i nivå har klubben där tre stycken riktiga poängspelare som kan göra stor skillnad. Man har även gjort en riktigt intressant värvning i Niclas Bergfors, den 29-årige forwarden har de senaste säsongerna huserat i AHL, NHL och KHL, håller riktigt hög klass och en hel del mål bör komma från Bergfors klubba denna säsong.

Tränare

Huvudtränare i Linköping är Dan Tangnes, norrmannen kliver in på sitt andra år som huvudansvarig, innan dess var han assisterande tränare i LHC. Assisterande tränare är Klas Östman och Johan Åkerman, som tog steget upp från Linköpings J20-lag förra säsongen.

Odds på Linköping 2016/17

Linköping är enligt de flesta experter en seriös utmanare om SM-guldet säsongen 2016/17, flera menar att klubben har ett på pappret minst lika bra lag som de andra topptippade klubbarna. Spelbolagen ser Linköping som det fjärde mest sannolika laget att ta hem SM-guldet, vilket ger oddset 6.50 gånger pengarna. Ett klart spelvärt odds då Linköping på förhand alltså ser väldigt starka ut.