Örebro HK

Örebro Hockeyklubb grundades 1990 och har länge pendlat mellan divison 1 och Hockeyallsvenskan. Klubben tog fart när lokalkonkurrenten Örebro IK gick i konkurs och flera spelare gick över till just Örebro HK. Säsongen 2013/14 gjorde de sin första säsong i SHL någonsin och sedan dess har de inte bara lyckats hålla sig kvar i högsta serien, utan också levererat fina resultat och tabellplaceringar.

Tidigare meriter

I Örebro HK finns inga speciella meritera att tala om – under 90-talet huserade klubben i Division 3 och 2 innan man fick vind i seglen i och med att grannklubben Örebro IK gått i konkurs. Med flera nya spelare från Örebro IK lyfte klubben mot högre höjder och 2001 nådde man för första gången allsvenskan.

Efter många försök lyckades klubben så till slut ta sig till SHL 2013/14 och där har de spelat sedan dess. Det svåra första året räddade man sig kvar genom kvalspel, det andra året tog man sig ända till kvartsfinal och säsongen 2015/16 åkte man ut i åttondelsfinal. Nu har de siktet inställt på att etablera sig som en stabil SHL-klubb.

Spelartrupp 2016/17

I buren har laget den profilstarke Slovaken Julius Hudacek som går in på sin tredje säsong i klubben, Hudacek kan stundtals vara lite ojämn, men när han har sina toppar är 28-åringen en riktigt bra målvakt. Som backup har man värvat in Axel Brage från Vita Hästen, Brage har gjort bra ifrån sig i Hockeyallsvenskan och kan över tid utmana om ”förstaspaden”.

På backsidan har Örebro tappat flera spelare, men även gjort spännande värvningar. Den kanske mest uppskrivna på förhand är Dominique Heinrich från EC Salzburg, förra säsongen gjorde backen hela 43 poäng i den Österrikiska ligan. Att man lyckades behålla lagkaptenen Viktor Ekbom kan visa sig bli viktigt.

I offensiven har klubben lyckats behålla sina två viktigaste spelare från förra säsongen, Martin Johansson och Daniel Viksten, båda två är poängspelare som står för mycket av kreativiteten i Örebros anfall. Det mest spännande nyförvärvet offensivt sett är Tom Wandell, som senast kommer från Amur Khabarovsk i KHL – en rutinerad center som bör vara en ledare i Örebro denna vinter.

Tränare

Huvudtränare i Örebro sedan säsongen 2013/14 är välkände Kent ”Lill-Kenta” Johansson, som har massor av SHL-rutin och bland annat har coachat HV71 till ett SM-guld 2007/08. ”Lill-Kenta” är känd för att vara duktig på att få lag utan några tydliga stjärnor att prestera fina resultat. Till sin hjälp har han de assisterande tränarna Lars Ivarsson och Johan Tornberg.

Odds på Örebro 2016/17

Örebro tippas inte bli något topplag säsongen 2016/17, men inte heller något bottenlag, så vill du lägga några slantar på Örebro som segrare av SM-guldet får du det finfina oddset 24.00 gånger pengarna. Laget har de två senaste säsongerna tagit sig till kvartsfinal och åttondelsfinal, så potential finns hos Närkingarna.