Skellefteå AIK

Skellefteå AIK är staden Skellefteås mest framgångsrika idrottslag och stolthet som grundades 1943. Klubben harvade mellan 1990 och 2006 i lägre serier i det svenska ishockeysystemet, men har på senare år upplevt en storhetstid med framgångar som bland annat resulterat i två SM-guld på kort tid. Skellefteå blev nyligen historiskt då laget de fyra senaste säsongerna vunnit grundserien.

Tidigare meriter

Skellefteå AIK bildades redan 1921 och har lång historia, bland annat var de med och spelade den allra första upplagan av Elitserien  1975/76. Under 90-talet och början av 2000-talet hade dock klubben en tyngre period som främst innebar spel i division 1 och Hockeyallsvenskan. Säsongen 2005/06 nådde de återigen högsta serien och trots ett svårt första år har lagets utvecklingskurva sedan gått spikrakt uppåt.

Skellefteå AIK är just nu mitt i en storhetstid – de sex senaste säsongerna av SHL har laget varit i final sex gånger och vunnit SM-guld två gånger. Snacka om vind i seglen!

Spelartrupp 2016/17

Skellefteå har en av SHLs allra starkaste spelartrupper, trots att de två stora stjärnorna John Norman och Patrick Zackrisson lämnade inför denna säsong.

På målvaktssidan har man värvat in Finländaren Joni Ortio, som närmast kommer från spel i NHL och AHL, en akrobatisk målvakt som bara är 25 år gammal, men har massor av erfarenhet. Förutom ett gäng NHL-matcher under bältet har Ortio även vaktat kassen i Finlands landslag. Som konkurrent har man egenfostrade Gustaf Lindvall, en Skellefteåpojk som varit ute på äventyr och senast gjorde en bra säsong i Hockeyallsvenskan och AIK.

På backsidan har man många unga och lovande spelare, men det finns även rutin i 35-årige Fredrik Lindgren som spelat nästan hela sin karriär i klubben och nyförvärvet Kyle Cumiskey som hämtas in från Rockford IceHogs i AHL. Kanadensaren har tidigare gjort två säsonger i Modo och är en poängstark back.

I offensiven har man värvat in två nygamla forwards i Joakim Lindström och Oscar Möller, och frågan är om det inte är SHLs två bästa värvningar inför denna säsongen. Lindström och Möller är två poängmaskiner som båda varit med och spelat hem guldet till Skellefteå tidigare år – nu återvänder de båda från KHL i hopp om att spela hem ett nytt SM-guld till klubben.

Tränare

Guldtränaren Hans Wallson har lämnat posten som huvudtränare för att ta an sig en ny utmaning som tränare i Zürich Lions i den schweiziska ligan. Istället får vi de kommande åren se en tränartrio i Fredrik Öberg, Stefan Klockare och Bert Robertsson – där de alla delar på ansvaret och inte har något uttalad huvudtränare. Fredrik Öberg kommer senast från Skellefteås J18-lag där han varit tränare i fyra säsonger.

Odds på Skellefteå 2016/17

Vinnare av grundserien och finallag förra säsongen, Skellefteå är återigen en av favoriterna att slåss om SM-guldet vid säsongens slut. Faktum är att laget inför säsongen 2016/17 är favoriter hos spelbolagen till att ta hem SM-guldet, ett spel på Skellefteå som svenska mästare ger 4.50 gånger pengarna – lägst odds av alla lag alltså. Troligtvis är favoritskapet rättfärdigat även i år, laget har imponerat stort de senaste säsongerna och vi har svårt att se att de inte gör det även denna säsong.