Växjö Lakers

Växjö Lakers är en ung klubb som bildades så sent som 1997, dock i samband med att föregångaren Växjö HC, med anor från 70-talet, gått i konkurs. Klubben har gått spikrakt uppåt sedan de började i division 4 i och med grundandet av klubben 1997, de har aldrig blivit degraderade och säsongen 2014/15 kom kronan på verket – klubbens första SM-guld.

Tidigare meriter

Då Växjö Lakers bildades så sent som 1997 finns det inte mycket tidigare meriter att tala om. Men klubben stod för en mäktig resa när man på lite mer än 10 år tog sig från division 4 till SHL, Lakers har som tidigare nämnt aldrig upplevt en degradering.

Men som grädde på moset kom alltså SM-guldet 2014/15, i lagets fjärde säsong i SHL någonsin, när man efter en stark grundserie kunde ta sig ända till SM-final och där överraskande vinna mot Skellefteå med 4-2 i matcher.

Spelartrupp 2016/17

Inför säsongen 2016/17 har Växjö haft en hög spelaromsättning och tappat båda sina målvakter, samt ett helt gäng tongivande spelare. Men klubben har inte legat på latsidan när det gäller nyförväv.

Det nya målvaktsparet är Viktor Andrén och Joacim Eriksson. Andrén tillhörde klubben även förra säsongen, men var då utlånad till IK Pantern – en ung målvakt som kommit från de egna ungdomslagen. Joacim Eriksson är ett bekant ansikte i SHL, säsongen 2012/13 var han med och tog SM-guld med Skellefteå, därefter bar det av till AHL och nu senast kommer keepern från en bra säsong med Dinamo Riga i KHL. Eriksson är en klass-keeper och kommer vara förstemålvakt under säsongen om inget oväntat händer.

I backuppsättningen har laget tappat tongivande spelare i Niclas Lundgren, Eddie Larsson, Ville Varakas och Illka Heikkinen. Man har ersatt dessa med tre stycken yngre förmågor i Philip Holm från Djurgården, Oliver Bohm från Malmö och Arvid Lundberg från Skellefteå. Men frågan är om inte backsidan saknar rutin? Den enda över 30-strecket är 38-årige kanadensaren Cory Murphy.

Inför säsongen tappade Växjö även sin offensive stjärna Richard Gynge, som var poängbäst i laget och slutade på en femteplats i SHLs poängliga. Honom har man ersatt med Geoff Platt – en stark forward som är snabb på skridskorna och målskytt såväl som framspelare, kommer senast från CSKA Moskva i KHL och kan mycket väl bli klubbens nya poängkung.

Tränare

Unge huvudtränaren Sam Hallam har varit i Växjö sedan säsongen 2012/13 och förde laget till deras första SM-guld, vilket såklart gör honom populär bland fansen. Assisterande tränaren Fredrik Hellgren har varit i klubben ännu längre, sedan 2007/08, och går in på sin 10 säsong i laget. Ny för i år är legendaren Jörgen Jönsson, som senast kommer från ett tränarjobb i Forshaga IF. Jönsson, som knappast behöver någon närmare introduktion, är en av hockeyvärldens mest meriterade spelare och det ska bli spännande att se vad han kan tillföra vid sidan av isen.

Odds på Växjö 2016/17

Växjö Lakers rankas inför säsongen som ett av de allra starkaste lagen i serien och därmed även bland de som har bäst chans att lyfta SM-bucklan vid säsongens slut. Oddssättarna håller Växjö som det tredje mest sannolika laget att ta hem SM-guldet, till oddset 6.00 gånger pengarna. Klubben har haft en rejäl spelaromsättning det senaste året, kan de få ihop laget tillräckligt för att nå ännu en framgång?