Landslagshockey

För landslag är de viktigaste turneringarna VM, OS och World Cup. Givetvis får vi inte glömma JVM (hockey-VM för spelare under 20 år). 

VM i ishockey

Hockey VM Sverige och guldbucklan

VM för damer och herrar spelas varje år i maj. Toppdivisionen har sexton lag indelade i två grupper. Åtta lag går sedan vidare till kvarten. Antal lag i högsta divisionen utökades från åtta till tolv år 1992 och sedan 1998 till sexton, vilket är situationen idag. 2016 spelades VM i Ryssland, 2017 i Tyskland (Köln) och Frankrike (Paris), 2018 i Danmark, 2019 i Slovakien och 2020 ska VM hållas i Schweiz.

Sverige har spelat fler VM-turneringar än något annat lag i världen – 73 gånger – samtliga i toppdivisionen. Vi har vunnit turneringen elva gånger, senast 2018 i Royal Arena i Köpenhamn, Danmark. Finalen vanns via straffar som slutade 3-2 mot Schweiz.

Hockey och OS

Vinter-OS hålls vart fjärde år. I ishockey, till skillnad från fotboll, får precis alla spelare vara med. Det är stor prestige att vinna OS i hockey. Detta är utan tvekan det största man kan vinna som ishockeyspelare i landslagssammanhang. Nästa vinter-OS på tur är Bejing 2022. Tolv hockeylag är med i OS-turneringen.

Ishockey har varit med i OS-programmet sedan 1920 när Kanada vann i Antwerpen. De fortsatte med att ta hem titlar för varje OS (bortsett från 1936 när de förlorade mot Storbritannien i finalen) fram till Cortina d’Ampezzo 1956 när Sovjet lyckades ta hem OS-segern för första gången. Sedan dess har Kanada ”endast” vunnit OS tre gånger – i Salt Lake City och i de senaste två mästerskapen – hemma i Vancouver 2010 och i ryska Sotji 2014. Sverige har två OS-guld – 1994 i Lillehammer och 2006 i Turin.

World Cup

world cup 2016 logo

World Cup ersatte 1996 det tidigare åtrovärda mästerskapet Canada Cup. Det är en landslagsturnering som spelas oregelbundet, men som varje gång attraherar världsklasspelare. Anledningen är att NHL är arrangören bakom turneringen.

1996 vann Sverige i sin grupp, men förlorade i semin mot Kanada i den andra förlängningsperioden. 2006 förlorade vi redan i kvarten mot Tjeckien med hela 6-1. 2016 spelar vi i samma grupp som Finland, Ryssland och det nordamerikanska ungdomslandslaget. Vi ser fram emot en spännande turnering med alla Sveriges största stjärnor på plan.

Andra landslagsturneringar

Utöver huvudturneringarna spelar Finland, Tjeckien, Ryssland och Tre Kronor EuroHockey Tour – en turnering som ses som en förberedelsefas för VM. Den är viktig för ishockeytränarna som bestämmer vilka de sista spelarna är som får åka till VM tillsammans med den mer eller mindre utvalda landslagstruppen. EuroHockey Tour består av Karjala Cup som spelas i november i Finland, Channel One Cup i Moskva i december och ett antal dubbelmöten som spelas under februari och april.

En turnering som slutligen måste nämnas är den som varje år äger rum under mellandagarna – JVM (U20). Sverige har gjort riktigt bra i från sig i JVM-sammanhang de senaste åren. Sedan 2008 har vårt juniorlandslag nått finalen hela fem gånger, men endast lyckats vinna en gång – 2012 i Kanada mot Ryssland i finalen. JVM regeras av Kanada med 16 titlar på 38 spelade turneringar sedan 1977 när mästerskapet introducerades.