Landslagshockey

Finland och Sverige landslagFör landslag är de viktigaste turneringarna VM, OS och World Cup. Givetvis får vi inte glömma JVM (hockey-VM för spelare under 20 år). 

VM i ishockey

Hockey VM Sverige och guldbucklan

VM för damer och herrar spelas varje år i maj. Toppdivisionen har sexton lag indelade i två grupper. Åtta lag går vidare till kvarten. Antal lag i högsta divisionen utökades från åtta till tolv 1992 och sedan 1998 till sexton, vilket är situationen idag. 2016 spelades VM i Ryssland, 2017 i Tyskland (Köln) och Frankrike (Paris), och i år, 2018 i Danmark, 2019 i Slovakien och 2020 i Schweiz.

Sverige har spelat fler VM-turneringar än något annat lag i världen – 73 gånger – samtliga i toppdivisionen. Vi har vunnit turneringen nio gånger, senast 2013 på hemmaplan i Globen. Finalen vanns enkelt med 5-1 mot Schweiz som stod för VM-turneringens största skräll genom att otippat ta sig till final.

Hockey och OS

OS i Ishockey

Vinter-OS hålls vart fjärde år. I ishockey, till skillnad från fotboll, får precis alla spelare vara med. Det är stor prestige att vinna OS i hockey. Detta är utan tvekan det största man kan vinna som ishockeyspelare i landslagssammanhang. Nästa vinter-OS på tur är Pyeongchang 2018 och Bejing 2022. Tolv hockeylag är med i OS-turneringen. Tre Kronor är redan kvalificerade för OS 2018 tillsammans med Kanada, USA, Ryssland, Sydkorea, Tjeckien, Schweiz, Finland och Slovakien.

Ishockey har varit med i OS-programmet sedan 1920 när Kanada vann i Antwerpen. De fortsatte med att ta hem titlar för varje OS (bortsett från 1936 när de förlorade mot Storbritannien i finalen) fram till Cortina d’Ampezzo 1956 när Sovjet lyckades ta hem OS-segern för första gången. Sedan dess har Kanada ”endast” vunnit OS tre gånger – i Salt Lake City och i de senaste två mästerskapen – hemma i Vancouver 2010 och i ryska Sotji 2014. Sverige har två OS-guld – 1994 i Lillehammer och 2006 i Turin.

World Cup

world cup 2016 logoWorld Cup ersatte 1996 det tidigare åtrovärda mästerskapet Canada Cup. Det är en landslagsturnering som spelas oregelbundet, men som varje gång attraherar världsklasspelare. Anledningen är att NHL är arrangören bakom turneringen. I september 2016 är det dags igen efter hela tolv års uppehåll. Åtta lag är inbjudna – Sverige är givetvis med.

1996 vann vi vår grupp, men förlorade i semin mot Kanada i den andra förlängningsperioden. 2006 förlorade vi redan i kvarten mot Tjeckien med hela 6-1. 2016 spelar vi i samma grupp som Finland, Ryssland och det nordamerikanska ungdomslandslaget. Vi ser fram emot en spännande turnering med alla Sveriges största stjärnor på plan.

Andra landslagsturneringar

Utöver huvudturneringarna spelar Finland, Tjeckien, Ryssland och Tre Kronor EuroHockey Tour – en turnering som ses som en förberedelsefas för VM. Den är viktig för ishockeytränarna som bestämmer vilka de sista spelarna är som får åka till VM tillsammans med den mer eller mindre utvalda landslagstruppen. EuroHockey Tour består av Karjala Cup som spelas i november i Finland, Channel One Cup i Moskva i december och ett antal dubbelmöten som spelas under februari och april.

Sverige mot Finland under JVM U20

En turnering som slutligen måste nämnas är den som varje år äger rum under mellandagarna – JVM (U20). Sverige har gjort riktigt bra i från sig i JVM-sammanhang de senaste åren. Sedan 2008 har vårt juniorlandslag nått finalen hela fem gånger, men endast lyckats vinna en gång – 2012 i Kanada mot Ryssland i finalen. JVM regeras av Kanada med 16 titlar på 38 spelade turneringar sedan 1977 när mästerskapet introducerades.