Luleå HF

Luleå HF är det klassiska norrlandslaget inom svensk ishockey som med sina 32 säsonger i högsta serien parkerar på en sjundeplats i maratontabellen. Sedan bildandet av klubben 1977 har man spelat i den högsta serien utan att åka ur sedan säsongen 1984/1985, det gör att man för tillfället tillhör de klubbar som spelat längst i ligan. Trots flera SM-finaler, främst på 90-talet, har laget bara tagit ett SM-guld. I Luleå har hockeyn blivit något av en religion och stadens stolthet sportmässigt är utan tvekan hockeylaget.

Tidigare meriter

Luleå är som tidigare nämnt en välrenommerad svensk hockeyklubb som länge spelat i den högsta serien utan att ramla ur. Trots att laget de allra flesta säsonger tagit sig till slutspel har det ofta slutat med förlust i kvarts- eller semifinal.

Den stora höjdpunkten i klubbens historia är självklart säsongen 1995/96 då man vann både grundserien och sedermera SM-finalen. Efter att ha slagit ut Färjestad med 3-1 i matcher i semifinalen vann man tämligen enkelt klubbens enda SM-guld mot Frölunda, som besegrades med 3-1 i matcher. Säsongen efter var man återigen i SM-final, efter en stark grundserie förlorade man dock finalserien mot Färjestad. Senaste gången Luleå spelade SM-final var säsongen 2012/2013, den gången föll man med 4-0 i matcher mot rivalen Skellefteå.

Spelartrupp 2016/17

Luleå har inför säsongen drabbats av flera kännbara tapp i form av poängspelarna Jacob Micflikier, Lucas Wallmark och Toni Rajala. Totalt sett har hela 12 spelare från förra säsongens trupp lämnat laget, vilket såklart även lett till flera nyförvärv.

På målvaktssidan hittar vi förra årets förstekeeper Joel Lassinantti och egne produkten Filip Gustavsson. Troligtvis blir det explosive Lassinantti som tar hand om den primära platsen mellan stolparna även denna säsong.

I Luleås backuppsättning återfinns mycket rutin med spelare som Jan Sandström, Brendan Mikkelson och nye Daine Todd, som senast spelade i KHL och Jokerit. Viktigt att man fick behålla talangen Christian Jaros – en tung Slovak som kan gå en riktigt bra säsong till mötes.

I offensiven håller rutinerade trion Johan Harju, Anton Hedman och Karl Fabricius ställningarna, denna säsong får de nya kompanjoner i Petter Emanuelsson som värvats in från AHL och tidigare landslagsmannen Andreas Falk.

Tränare

Luleå har inför säsongen 2016/17 gjort klart med en ny ledarstab – det är fjolårets assisterande tränare Stefan ”Skuggan” Nilsson som får huvudansvaret tillsammans med de assisternade tränarna Anders Burström och Petter Lasu Nilsson. Noterbart är att alla tre tidigare har spelat för klubben och tillsammans har de över 1000 matcher för Luleå, något som inte är helt ovanligt för Luleå då flera tidigare huvudtränare även spelat i klubben.

Odds på Luleå 2016/17

Luleå är ingen självklar favorit inför årets säsong av SHL, men laget anses vara starkt och finns med i toppen av flera experters tips. Bland spelbolagen hamnar de som det femte mest sannolika laget att ta SM-guld, till oddset 10.00 gånger pengarna. Lite av en outsider alltså, men ett lag som har god chans att ta hem SM-guldet och till ett bra odds. Helt klart spelvärt om man tror att Luleå går en lyckad säsong till mötes!