SHL – Svenska Hockeyligan

SHL, Svenska Hockeyligan är den högsta divisionen inom svensk hockey. Serien består av 14 lag som sammanlagt spelar 52 matcher under en ordinarie säsong, sedan spelas ett slutspel mellan de 8 bästa lagen. Den officiella SM-bucklan som lagen tävlar om heter Le Mat-pokalen. Historiskt sett har den lyfts flest gånger av Djurgårdens IF, tätt efterföljda av Brynäs IF.

Den högsta divisionen i det svenska hockeysystemet hette tidigare Elitserien, men inför säsongen 2013/14 bestämdes det att ligan skulle byta namn till just SHL. Detta för att skilja sig från alla de andra elitserier som finns inom svensk idrott, men samtidigt för att göra ligan mer internationellt gångbar.

Format och tabell

Matcherna i SHL spelas om 3 perioder som är 20 minuter långa. Om matchen fortfarande är oavgjord efter full tid följer en förlängning, även kallad ”sudden death”. Där vinner det lag som först gör mål. Är matchen fortfarande oavgjord efter förlängningen avgörs matchen genom en straffläggning. Varje lag lägger 3 straffar vardera. Om det ej avgörs under dessa tre straffar lägger lagen varannan straff tills en vinnare kan utses.

Poängfördelningen i SHL ser ut enligt följande:

1. Vinst under ordinarie tid: 3 poäng

2. Vinst efter förlängning eller straffar: 2 poäng

3. Förlust efter förlängning eller straffar: 1 poäng

4. Förlust under ordinarie tid: 0 poäng

Serien består sedan säsongen 2015/16 av 14 lag som alla spelar 52 matcher under en ordinarie säsong. Efter det följer ett slutspel för de 6 bäst placerade lagen. De som placerar sig på platserna 7-10 spelar åttondelsfinaler där de två vinnande lagen också får platser i slutspelet. För den som vinner den så kallade grundserien väntar 1 miljon kronor i bonus.

Lag 13 och 14 i tabellen får spela ett kvalspel mot de bästa lagen från andradivisionen, Hockeyallsvenskan, där vinnarna får en plats i SHL och förlorarna får spela i Hockeyallsvenskan kommande säsong.

Kvartsfinaler, semifinaler och final i SHL spelas i bäst av 7 matcher. De bäst placerade lagen i tabellen börjar spela på hemmaplan, sedan spelas varannan match på vardera lags hemmaplan.

Klubbar och spelschema

SHL spelas mellan september och mars, den sista matchen i grundserien spelas i januari, därefter börjar slutspelet. Med lag från Malmö i söder till Luleå i norr finns flera klassiska klubbar med i årets upplaga av SHL. Färjestad, Brynäs, Djurgården, Leksand och Frölunda är alla klassiska svenska hockeylag som har en gedigen historia.

Att lägga spelschemat är en viktig process som både sportchef Johan Hemlin och VD Michael Marchal är involverade i. Även klubbarna som spelar är med och får säga till.

Nästa säsong som ska dra igång är den för 2019/20 och schemat är redan klart. Lärdagen 14 september drar säsongen igång och först ut är Frölunda mot Brynäs. Vi tror självklart på hög spänning och mycket bra spel inför nästa spelsäsong.

Historiska segrare

Det bästa laget inom svensk hockey är historiskt sett Färjestad BK, de har lagt beslag på förstaplatsen i maratontabellen sedan säsongen 1975/1976 och är alltså det lag som spelat flest säsonger i högsta serien tillsammans med Brynäs IF. Det är även Färjestad som vunnit flest SM-guld genom tiderna, med nio stycken titlar, tätt efterföljda av Brynäs IF och Djurgårdens IF som båda står på 6 SM-guld.

De senaste 10 åren har 7 olika lag tagit hem SM-guldet, vilket skvallrar om en jämn liga där allt kan hända. Jämfört med till exempel fotboll där det oftast är samma lag som gör upp om guldet varje år.

Odds och betting

Hockey är en av de mest populära sporterna i Sverige och vi har alltid varit ett land att räkna med i internationella sammanhang, stora stjärnor som Peter Forsberg och Börje Salming har varit många ungas idoler. Många av oss har växt upp med ett favoritlag i SHL och det har gjort att även betting på hockey har blivit populärt.

Nu för tiden är det allra mest populärt med betting på nätet när det kommer till hockey, vilket också har gjort att det finns mycket mer olika spelvarianter som gör bettingen ännu mer intressant. Idag kan du inte bara tippa på vilket lag som ska vinna matchen, utan det finns flera olika specialspel såsom antal mål i matchen, målgörare i matchen och spel för varje period.

Något som blivit väldigt populärt på senare år är livebetting, det går ut på att du kan betta under matchens gång – vilket kan vara en fördel om du ser att en spelare till exempel är farligt nära en utvisning – då kan det vara läge att spela på att motståndarlaget gör nästa mål. Möjligheterna är oändliga när det kommer till dagens betting, om du älskar hockey kommer du också att älska betting på hockey.

TV-sändningar

Vill du följa all action som SHL erbjuder får du vända dig till C More som sedan länge har rättigheterna för ishockey i den svenska högsta divisionen. C More sänder alla matcher i SHL, både grundserien och slutspelet, och du kan titta både på TV och via deras streamingtjänst, förutsatt att du har ett abonnemang.