Brynäs IF

Brynäs IF är ett av de mest klassiska lagen inom svensk ishockey, klubben bildades 1912 och startade ett ishockeylag 1939. Klubben ligger på en tredjeplats i maratontabellen och är tillsammans med Färjestad den klubb som spelat flest antal säsonger i den högsta divisionen, hela 41 stycken. Genom åren har Brynäs tagit 6 stycken SM-guld, det senaste kom 2012.

Tidigare meriter

Brynäs är som tidigare nämnt ett av de mest klassiska hockeylagen i Sverige med sina rekordmånga år i högsta serien och sina antal SM-guld. Laget debuterade i högsta serien säsongen 1943/44 och blev därmed det första laget utanför Stockholm och Mälarregionen i serien. Efter säsongen 1960/1961 har laget aldrig åkt ur högsta serien, trots några svåra år med kvalspel har man alltid lyckats klamra sig kvar. Brynäs har tagit sig till slutspel 27 av 41 möjliga gånger och är nästan alltid ett lag som utmanar om SM-guldet.

Laget har fostrat framstående landslagsspelare som Nicklas Bäckström och Jacob Markström.

Spelartrupp 2016/17

På målvaktssidan har Brynäs Felix Sandström och nyförvärvet David Rautio från Linköping, där är Sandström tänkt som förstemålvakt – men den unge talangen har en del att bevisa fortfarande.

På backsidan har laget förstärkt med ett mycket starkt namn i Ryan Gunderson – en poängspelare som är riktigt giftig i powerplay och kommer göra stor nytta för Brynäs. Man har även värvat in 35-årige veteranen Elias Fälth som bidrar med otroligt mycket erfarenhet. I backuppsättningen finns även Simon Bertilsson som håller riktigt hög klass, Bertilsson fick förra säsongen spolierad av skador och kan nästan räknas som ett nyförvärv.

Framåt har laget gjort två intressanta värvningar – Kanadensaren Daniel Paille som har gjort hundratals NHL-matcher och bland annat har vunnit Stanley Cup med Boston Bruins, samt Kevin Clark, en målfarlig anfallare som nog kommer att stå för en del poäng i Brynäs denna säsong. Ny för i år är även återvändaren Jonathan Granström som senast kommer från spel i Luleå, tillför rutin i anfallet och kommer göra Brynäs gott.

Tränare

Tränare för Brynäs är Thomas ”Bulan” Berglund, som tog över efter att Tommy Jonsson fått sparken i januari 2015. Norrlandsgrabben Berglund föddes i Piteå och började sin karriär i Piteå HC innan den fortsatte i Luleå HF där han spenderade 17 säsonger mellan 1988 till 2005. På planen minns många Berglund som en buse, han hade en hård spelstil och är en av de mest utvisade spelarna genom tiderna i svensk hockey med sina 1 083 utvisningsminuter.

Berglund får nu alltså chansen att träna laget en hel säsong och det ska bli spännande att se Brynäs när ”Bulans” spelidé satt sig, han är en förespråkare av ”speedhockey” och vill att hans lag ska spela ett snabbt spel.

Odds på Brynäs 2016/17

Tror du att Brynäs kan överraska med sina nyförvärv och tränaren ”Bulan” Berglund? Oddset på att de vinner SM-guld är inför säsongsstart 21 gånger pengarna – vilket visar att oddssättarna tror att Brynäs är det åttonde mest sannolika laget att vinna SM-guldet.