Färjestad BK

Karlstads-laget Färjestad BK är Sveriges mest framgångsrika klubb när det kommer till ishockey, med sina 41 säsonger i högsta serien har de skrapat ihop flest SM-guld av alla – hela 9 stycken. Förutom en storhetstid på 80-talet har fyra av deras SM-guld kommit under 2000-talet och de är inte bara Värmlands stolthet, utan har supportar över hela landet.

Tidigare meriter

Sett till meriter är Färjestad som tidigare nämnt den mest framgångsrika hockeyklubben i Sverige. De har tillsammans med Brynäs IF gjort flest säsonger i den högsta ligan av alla, säsongen 1974/75 kvalificerade de sig till den första upplagan av Elitserien (numera SHL) och har sedan dess aldrig åkt ur.

På 80-talet upplevde klubben sin första storhetstid då de plockade hem SM-bucklan tre gånger inom loppet av 7 år. Men man har även varit framgångsrika på senare tid, under 2000-talet har Färjestad tagit SM-guld fyra gånger – 2002, 2006, 2009 och det senaste guldet kom 2011.

Klubben har varit hem för stora svenska ishockeyspelare som Jörgen Jönsson och Rickard Wallin. Den förstnämnde, Jörgen Jönsson, var en stabil landslags-center som förutom sina framgångar i Tre Kronor vann hela 5 SM-guld med Färjestad under sin tid i klubben.

Spelartrupp 2016/17

Målvakten Stefan Steen, som de senaste säsongerna tillhört Växjö, har värvats in. Men det är rutinerade Lars Haugen som är uttalad förstemålvakt.

Backsidan är Färjestads starkaste lagdel, här finns rutinerade rävar som Ole-Kristian Tollefsen och Tomas Skogs, samtidigt som unga spännande spelare ser och lär. Kaptenen Magnus Nygren har potential att göra en jättesäsong och kan bli lagets viktigaste back.

I anfallet finns många nya och nygamla ansikten – bland annat värmlänningen Per Åslund som återvänder efter en sejour i Tyska Köln. Även Andreas Jämtin som är ny för denna säsong återvänder till Färjestad, Andreas är kanske ingen spelare man förknippar med klubben då han spelat de flesta av sina år som senior i andra klubbar, men han fostrades i Färjestad och har tidigare spelat för både J20 och J18. Kommer närmast från Medvescak Zagreb i KHL. Tjecken Milan Gulas är en viktig anfallare som alltid står för många mål och assist varje säsong.

Tränare

Tommy Samuelsson tackade efter förra säsongen för sig och Leif Carlsson som innan var sportchef i klubben tar istället över tränarrollen inför denna säsong. Anders Karlsson fortsätter som assisterande tränare och Johan Pennerborn flyttas upp från klubbens U16-lag för att gå med i tränar-teamet runt A-laget. Frågan är om det är rätt väg att gå, eller om Färjestad skulle behövt någon utifrån med nya tankar och idéer.

Odds på Färjestad 2016/17

Färjestad är en anrik klubb som alltid är att räkna med när det kommer till guldkandidater. Oddset på att klubben ska vinna SM-guld säsongen 2016/17 är dock lite högre än vanligt och landar på 16.00 gånger pengarna. Vågar du gå emot oddssättarna som tippar Färjestad som det sjätte mest sannolika laget att ta SM-guld?