Karlskrona HK

Karlskrona är den överlägset yngsta klubben i SHL i år, då de bildades så sent som 2001. De har dock gjort en snabb resa i seriesystemet och nu går de in på sin andra säsong i högsta ligan efter att de debuterat förra säsongen. Trots sin korta historia har klubben gjort sig kända för spektakulära värvningar, den kanske mest häpnadsväckande var när Bates Battaglia, som gjort över 10 säsonger i NHL värvades till klubben säsongen 2011/12.

Tidigare meriter

I och med klubbens korta existens finns det inte många historiska meriter att tala om. Karlskrona HK bildades alltså 2001, efter att den tidigare klubben Karlskrona IK gått i konkurs samma år. Den nya klubben fick börja om i division 3 och efter ungefär 10 år i lägre serier lyckades de ta sig upp till Hockeyallsvenskan, sedan dröjde det bara tre säsonger innan klubben säsongen 2014/15 kvalificerade sig för SHL. Den första säsongen i SHL blev tung och man slutade på sista plats i tabellen efter bara nio segrar, dock höll sig Karlskrona kvar i SHL genom kvalspel.

Spelartrupp 2016/17

I buren har Karlskrona 38-årige veteranen Johan Holmqvist, den tidigare landslagsmålvakten är en grundbult i lagbygget och blir enormt viktig som en trygg sista utpost. Holmqvist var en mycket bidragande faktor till att Karlskrona gick segrande ur kvalspelet säsongen 2015/16.

På backsidan har Karlskrona förstärkt rejält inför säsongen 2016/17, Niklas Arell, Daniel Gunnarsson, Alexander Deilert, David Printz och Mattias Karlsson är alla nya. Tillsammans bidrar de med mycket rutin från SHL och det blir en tung backlinje för motståndarlagen att möta.

Karlskronas viktigaste spelare i offensiven förra året var Mattias Guter som gjorde 19 mål och var poängbäst i klubben, forwarden har nu tecknat ett treårskontrakt med klubben vilket kan visa sig vara otroligt viktigt.

Tränare

Den hyllade huvudtränaren Per Hånberg går in på sin tredje säsong i klubben, med sig har han legendaren Ove Molin som senast kommer från Brynäs, klubben han gjorde 885 matcher för under sin karriär som aktiv. Ny för i år på tränarsidan Mikael Aaro, som tidigare varit aktiv som spelare i klubben, får nu ansvaret för defensiven. Fystränaren Miro Zalar sägs ha gjort underverk med laget. Hånberg, Molin och Aaro bildar en spännande trio som kan lyfta Karlskrona om de får allt att stämma.

Odds på Karlskrona 2016/17

Karlskrona är enligt de flesta spelbolag chanslösa när det kommer till årets säsong i SHL, de är tippade antingen sist eller näst sist. Ett SM-guld till Karlskrona ger runt 170 gånger pengarna och det är alltså tämligen osannolikt att de finns med i toppstriden. Men man vet aldrig, kollar man på Leicester i den Engelska fotbollen hade de ett odds på över 1000 gånger pengarna när de vann Premier League säsongen 2015/16.