Peter Forsberg

En av världens bästa ishockeyspelare genom tiderna är född i Domsjö 1973, han heter Peter Forsberg men är även känd under namnet ”Foppa”.

Peter har vunnit två guld i OS, år 1994 och dessutom år 2006, han har vunnit två stycken VM-guld, år 1992 och även 1998, dessutom två stycken Stanley Cup, år 1996 och år 2001. Förutom dessa bedrifter så har han vunnit individuella priser, så som Guldpucken, som han vann 1993 och även 1994, det är ett pris för Elitseriens bästa spelare.

Han har tagit hem Calder Trophy 1995, ett pris som den bästa nykomlingen i NHL vinner och även Hart Trophy år 2003, det priset går till NHL:s värdefullaste spelare. Peter har med andra ord ett välfyllt prisskåp hemma.

Den tidiga karriären

Peter är född i Örnsköldsvik och uppväxt i Domsjö tillsammans med sina föräldrar Ken och Gudrun, han har även en bror vid namn Roger som är två år äldre. Redan vid fem års ålder började han åka skridskor. Han spelade inte bara ishockey som ung utan ägnade sig även åt längdskidåkning, friidrott och fotboll.

1988 så vann Peter TV-pucken med sitt lag Ångermanland. De besegrade Stockholm i finalen med 5-3 och detta gjorde han tillsammans med en annan stor stjärna som var i samma ålder, nämligen Markus Näslund.

Redan när han var 16 år, 1990, så gjorde Peter sin debut för Modo Hockey och deras A-lag. De spelade då i Allsvenskan och hade bortamatch mot Huddinge. Peter stod för en assist och även fyra minuter i utvisningsbåset. Senare det året så gjorde han även debut i Elitserien då Modo hade avancerat dit, även detta en bortamatch och då emot Hv71.

1995 så debuterade Peter i NHL, och första klubben blev Philadelphia Flyers. Dock hann han aldrig spela för Flyers innan han fick byta klubb till Quebec Nordiques. Dock blev hela första säsongen ganska kort, detta på grund av en lockout i NHL. Redan i första matchen så stod Forsberg för en assist och blev sedan en av de mest produktiva spelaren i hela NHL.

När säsongen 1995/96 skulle inledas så blev det ännu en flytt, denna gången flyttades hela klubben till Denver och blev Colorado Avalanche. Denna säsongen gjorde Peter hela 86 stycken assist och dessutom 30 mål och slutade totalt på femte plats i hela NHL:s poängliga.

Colorado Avalanche tog hem Stanley Cup 1996 och i den andra finalmatchen som gick mot Florida Panthers så utmärkte sig Peter med att på mindre än 10 minuter göra tre mål! Inte nog med att han vann Stanley Cup, han blev även den yngsta någonsin som vunnit Tippelguldet, alltså Stanley Cup, VM och OS.

Småkronorna

Peter spelade tre turneringar med det som kallas juniorlandslaget, 1991 spelade han EM och 1992 och 1993 spelade han VM. Han har poängrekordet i VM för juniorer med att på 7 matcher gjort 7 mål och 24 assist!

Tre Kronor

Hans debut i Tre Kronor kom 12 april år 1992. Landslaget spelade en match inför Ishockey-VM, matchen spelades mot Ryssland. De första målen kom drygt två veckor senare mot Polen, då gjorde han två. VM detta år gick mycket bra och det blev guld till Sverige.

En höjdpunkt i hans karriär kom i Lillehammer 1994 under OS, då han i finalen avgjorde till Sveriges fördel med en straff mot Kanada. Enhandsstraffen han slog påminner om Kent Nilssons klassiska straff mot USA 1989 och med denna straff så blev också Peter Forsberg ett frimärke i Sverige. Guldet som Sverige tog var dessutom det första som Sverige tagit i OS i ishockey. Sverige tog även OS guld 2006.

Skador satte stopp

Peter ådrog sig senare i karriären stora problem med en fot och detta gjorde att han inte spelade en enda match i NHL under tre års tid. Men 2011 gjorde han en efterlängtad comeback till sin klubb Colorado Avalanche. Han spelade dock bara två matcher och var sedan tvungen att avsluta karriären som ishockeyspelare. Hans matchtröja är upphissad i Colorados hemmahall Pepsi Center och nummer 21 som han bar är pensionerat i föreningen, det innebär att ingen annan spelare i klubben får bära det numret.

Peter Forsberg blev även invald i International Ishockey Federations Hall of Fame år 2013 och 2014 även i Hockey Hall of Fame, det var bara tre stycken svenskar som blivit det innan, nämligen Mats Sundin, Börje Salming och Nicklas Lidström. Det är alltså inget dåligt sällskap han är med där.